A

leggyakoribb bélproblémák az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség vagy a kevésbé súlyosabbak közül a hasmenés vagy a székrekedés. Ez utóbbiak azonban komolyabb betegségeket is jelezhetnek.

Béltisztítás

A vastagbél a bélrendszer a csípőbél beszájadzásától a végbélnyílásig húzódó része. A táplálék emészthetetlen maradéka a vékonybélből egy idő után a vastagbélbe halad tovább. Egy szelep akadályozza meg, hogy ezek a salakanyagok visszajuthassanak a vékonybélbe. Itt már csak víz, ionok, illetve vitaminok (B- és K-) szívódnak fel, egyéb tápanyag nem. A bélnyálkahártya mirigyei nyákot termelnek, ez biztosítja a széklet megfelelő állagát. Innen továbbítódik a végbélbe a visszamaradt béltartalom.

Gyakori bélproblémák

 • Hasmenés
  A hasmenés az egyik legáltalánosabb bélprobléma, azonban önmagában nem számít betegségnek. Gyakori, híg székletürítést jelent, amelyhez hasgörcs és feszítő jellegű fájdalom is társulhat. A hasmenés elsődleges kockázata a kiszáradás a nagy mennyiségű folyadékveszteség miatt, ezért a távozó folyadékot folyamatosan pótolni kell. Koplalás hatására legtöbbször megszűnik. A méreganyagokat megkötő aktív szén gyorsítja a gyógyulást.

  A hasmenés ugyanakkor több betegség, illetve működési zavar tünete is lehet. Előfordulhat bélhurut, különféle emésztési zavarok, ételallergiák, stressz, C-vitamin- vagy magnézium-túladagolás esetében, továbbá gyógyszerek okozta mellékhatásként is.
 • Székrekedés
  Tulajdonképpen a hasmenés ellentettje. A székrekedés szintén gyakori bélprobléma, amely a szükségesnél ritkább (heti háromnál kevesebb) székletürítést jelent. Székrekedés esetében a székletürítés erőlködéssel jár, a távozó széklet kemény, a mennyisége pedig kevés. Ez a bélprobléma sem minden esetben önálló betegségként, hanem egy más probléma tüneteként jelentkezik. Hátterében idegrendszeri zavarok vagy anyagcsere-betegség is állhat, de akár bélelzáródás is okozhatja. A panaszok testmozgással, illetve az étrend módosításával általában elmúlnak. Tekintettel arra, hogy a székrekedés más bélproblémákkal társulva súlyosabb elváltozásokat is okozhat, ajánlott székrekedés esetében is felkeresni az orvost.
 • Gyulladásos bélbetegségek
  Amennyiben a különböző bélproblémák, a hasmenés, a puffadás, a hascsikarás vagy a székrekedés gyakran jelentkeznek, tanácsos orvoshoz fordulni kivizsgálás céljából, ugyanis egy súlyosabb bélbetegség is állhat akár a háttérben. Magyarországon körülbelül 20-25 ezren szenvednek különböző gyulladásos bélbetegségekben. Több hasonló jellegű bélprobléma pontos okai nem ismertek, de az tény, hogy bizonyos genetikai hajlam állhat a kialakulásuk hátterében, és a környezeti ártalmak is hozzájárulnak például a colitis ulcerosa vagy a Crohn-betegség kialakulásához.
  • Colitis ulcerosa
   A colitis ulcerosa vagy kifekélyesedő vastagbélgyulladás tünetei a hasmenés, a láz és a hasi görcsök. A vastagbél nyálkahártyája begyullad és kifekélyesedhet. A bélprobléma esetén a híg székletből nem szívódnak vissza az ásványi sók, valamint fennáll a kiszáradás veszélye is. Súlyos esetben toxikus vastagbélgyulladás is kialakulhat. Ebben az esetben a bélfal súlyosan károsodik, és a bél akár el is záródhat. A colitis ulcerosa fiatalokat és időseket egyaránt érinthet, elhúzódása esetén nő a vastagbélrák kialakulásának kockázata.
  • Crohn-betegség
   A Crohn-betegség olyan bélprobléma, amely férfiak és nők esetében is egyaránt jelentkezhet. Általában 30 éves kor alatt alakul ki. A tünetek sokáig lappanganak. A betegségnek tünetei lehetnek a hasmenés, a hasgörcs, a fogyás, a láz és az ízületi gyulladások. Jellemzően a vékonybélben jelentkezik, amelynek egyes szakaszai begyulladnak. Súlyos esetben a bélfal ki is lyukadhat. A gyulladt bél összetapadhat más szervekkel, illetve elzáródhat, de gennyes tályogok is kialakulhatnak. A bélprobléma jellemzően ismét kiújul.
 • IBS
  Az IBS, azaz az irritábilis bél szindróma tünetei nagyon hasonlítanak a két leggyakoribb gyulladásos bélproblémáéhoz, a colitis ulcerosáéhoz és a Crohn-betegségéhez, azonban ez nem gyulladásos betegség. Az IBS a tápcsatorna mozgásának elégtelensége, szervi elváltozás nélkül. Sokan szenvednek tőle, a népesség mintegy 10-15 százalékát érinti. Jellemzően civilizációs betegség. Az irritábilis bél szindróma tünetei lehetnek a székrekedés vagy épp a hasmenés, a hasi fájdalom, a puffadás, a hányinger, a fáradékonyság, illetve a levertség. A bélrendszer összehúzódásai a szükségesnél gyakoribbá válnak, a bélszakasz idegvégződéseinek fokozott érzékenysége pedig fájdalmakat okoz, amely rohamokban jelentkezik. A bélproblémán segíthet a diétás étrend (például a tejtermékek mellőzése), a stressz oldása és a rendszeres fizikai aktivitás.

Azokat a veszélyeket, melyeket a szervezetben lerakódott méreganyagok felhalmozódása okoz, komolyan kell venni.

Mint a megelőzés, mint a problémák leküzdése is komoly, és határozott lépést igényel.
Tudjon meg még többet róluk hivatalos weboldalunkon, vagy jusson hozzá most kedvezményesen saját béltisztító kúrájához egy rövid játék segítségével.

Ön miképp folytatja?

A keresőjátékot választom
(ajánlott)


vagy


A játék menete:

1. A játék menetéhez kérem figyelmesen olvassa el mint az 5 pontot:

2. A játék indításához kattintson az 6. pontban található indítás gombra (Figyelem! A játék új ablakban jelenik meg)

3. Majd, indítsa el a keresést, kattintson rá az alábbi ábrán látható találatra (mely a Google 1. vagy 2. oldalán található):

Google keresés

4. Az igazi keresés csak most kezdődik!

A szöveg első egyharmadában az egyik " bélproblémák " szó nagyobb és vastagabb a többinél...
Találja meg a kakukktojást, kattintson rá, s már meg is kapta a 10%-os kedvezményt biztosító kupont!

Kupónkód

5. A kuponkódot felhasználhatja a Kosárban, vagy segítséget kérhet ügyfélszolgálatos kolléganőnktől, aki készséggel elkészíti a rendelését Ön helyett. :)

Kosár

6. Indítás


"Sok sikert kívánunk!"

Hirdetés: